divendres, 31 de maig del 2013

Sentències favorables en els contenciosos administratius contra l'ARE de Ruanes

La Plataforma Valls Viu guanya la batalla judicial contra la Generalitat i l'Ajuntament li ha de donar la raó


La justícia dóna la raó a la PVV, considera l'ARE inviable econòmicament i li reconeix que l'operació no s'ajustava a la demanda del mercat. L'Ajuntament no pot aprofitar l'ordenament establert a l'ARE i el POUM haurà de modificar-lo si es vol seguir programant Ruanes 


Valls, 31/05/2013

 Les despeses judicials dels veïns i de la Plataforma Valls Viu (PVV) no han estat en va. Els darrers dies ha arribat de la sala 3a del Contenciós Administratiu del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya tres sentències favorables, una de la PVV i dues de veïns. S'espera que en els propers dies arribin la resta de resolucions, vuit en total. Tot i que l’Ajuntament recentment ha acordat sol·licitar a la Generalitat de deixar sense efecte l’ARE i modificar la ubicació del Museu Casteller, segurament perquè alguna informació havia arribat a l’alcalde, la sentència representa una gran victòria i un precedent jurídic molt important. Els moviments veïnals i els socials guanyen al carrer, però també poden guanyar al jutjat. En aquest cas la victòria és inqüestionable.

Les sentències són iguals en la seva part substancial. Els punts més remarcables són els següents:
- Destaca la inoportunitat del Decret Llei 1/2007 una vegada tancat el cicle d’alta rendibilitat de l’habitatge com a bé d’inversió.
- Posa de manifest la inviabilitat econòmica que ja afirma la memòria de l’ARE, a causa de la incertesa i la crisi econòmica general.
- Es dictamina que l’operació no s’ajusta a la demanda del mercat i respon més a un reequilibri territorial del 17,15% en l’increment de la població a Valls durant 12 anys. Una oferta excessiva i també injustificable en la seva concreció. - Denuncia la inviabilitat financera i en el supòsit més favorable, s’apunta a un valor del sòl de 4,18 €/m2, que a causa del prolongat temps d’execució, s’arribaria a uns valors del sòl negatius.

La sentència té en consideració la demanda articulada i ESTIMA LA NUL·LITAT DE L’ORDENACIÓ ESTABLERTA A L’ÀREA RESIDENCIAL ESTRATÈGICA DE RUANES I EL REC DE LA CAVALLERIA.

El govern municipal s'ha avançat a la sentència i ja ha previst modificar l'ordenament de Ruanes a través del POUM sense aprofitar de cap manera substancial l'establert a l'ARE, com també el canvi del Museu Casteller. Fa un any la PVV i els veïns afectats van presentar un peritatge judicial que decantava el procés al seu favor. Poc després l'alcalde Albert Batet va començar a fer córrer rumors de canvi d'ubicació del museu i de retirada de l'ARE, però no ho va voler confirmar. La PVV també destaca que Albert Batet ha parlat per primer cop de la “inviabilitat econòmica” de l'ARE només recentment, just abans de dictar-se sentència, tot i que d'inviable ho ha estat en tot moment, des de la seva creació el 2007, ja en plena crisi, i en el moment de signar el primer conveni entre l'Ajuntament i Incasòl.  


Cinc anys de lluita contra una injustícia flagrant

El mes d’octubre de l’any 2007, el Decret Llei 1/2007 de Mesures urgents en matèria urbanística, inicià la història de les Àrees Residencials Estratègiques promogudes pel govern d’Entesa de la Generalitat. Inicialment unes 100 ARE agrupades en 12 Plans Directors, tot i que posteriorment la xifra es reduí sensiblement. A les nostres comarques, el Pla Director del Camp de Tarragona agrupà 14 ARE per la construcció de 18.500 habitatges, una d’elles a Valls, l’ARE de Ruanes i el Rec de la Cavalleria amb 1.700 habitatges, dos equipaments estel·lars, el Museu Casteller i el Palau de Congressos, el pont del Vilar, un segon pont per enllaçar la plaça del Carme amb la carretera que surt de la plaça de Sant Francesc, un gran parc de la ciutat al llarg del Torrent del Catllar i quatre passeres de vianants, dues per accedir al futur Museu Casteller. En el mateix Pla Director, en la memòria de l’ARE, ja es qüestionava la seva vialitat econòmica, a causa de l’ incertesa del moment i la crisi econòmica.

Les dues capdavanteres del pacte sociovergent a l’Ajuntament, la socialista Núria Segú i la convergent Dolors Batalla, eren les grans avaladores i defensores de la macro operació urbanística i les promotores d’un conveni signat amb Incasol, propietari de més del 30% dels terrenys de Ruanes. Amb el conveni, el Museu Casteller i els 52 habitatges socials del carrer d’Espardenyers resultarien de franc.

Els primers mesos de l’any 2008 es constituí la Plataforma Valls Viu, per oposar-se a l’ARE i denunciar la greu ingerència de la Generalitat en la política municipal. La Plataforma estava formada per propietaris afectats, persones a títol individual, algunes entitats i dos grups polítics, la CUP i ERC. En el seu manifest constituent també es denunciava l’abandonament del Barri Antic, la pèrdua de la seva centralitat comercial, social i geogràfica, el fet que l’ARE comportava l’aturada de la resta de planejament estratègic de la ciutat, la pèrdua de zones d’alt valor agrícola, paisatgístic, ecològic i patrimonial, la vinculació de l’ARE a la solució dels problemes d’accessos i mobilitat, com el pont del Vilar. En el manifest s’afirmava que a Valls hi existien zones amb sòl planificat aptes per a la construcció d’uns 4.500 habitatges.

La PVV sempre va denunciar el greu error i la trampa de vincular el Museu Casteller a l’ARE, com ara s’ha demostrat amb el seu canvi d’ubicació, s’han perdut cinc anys i s’han llançat 400.000€ en un projecte que ara no serveix per a res.

La PVV va presentar al·legacions al Pla Director de les ARE del Camp de Tarragona i va visitar el Síndic de Greuges per denunciar la indefensió dels afectats i la ciutat en aquesta operació especulativa. Posteriorment, l’any 2010, set propietaris afectats i la mateixa PVV, de forma coordinada, van interposar els vuit contenciosos administratius contra l’ARE de Ruanes i el Rec de la Cavalleria que ara es resolen favorablement.

Podeu veure la roda de premsa en vídeo a: http://bambuser.com/channel/PVV
 
Free counter and web stats